Amund Sjølie Sveen med Melting – en videreføring av Economic Theory for Dummies

På Showbox 2014 holdt Amund Sjølie Sveen performance-foredraget Economic Theory for Dummies der han forsøker å forklare hele det økonomiske systemet – fra steinalder til hedgefond – på én time.

Nå kommer oppfølgeren Melting. En av forestillingene blir holdt på engelsk, og en på norsk.

 

Alle vet at isen smelter. På engelsk sier man også at økonomien smelter når den går inn i en nedgangstid eller krise. Man kan også si at samfunnet, velferdssystemet, sosiale relasjoner eller offentlig kunststøtte smelter når disse elementene omdannes eller brytes ned.

Mekanismene i slike nedsmeltinger knytter seg til kapitalismen. Jakten på profitt fører til en stadig endring av produksjonsmilder og produksjonsforhold, som endrer samfunnet kontinuerlig, og brer seg over hele kloden. Effekten er som det heter med Karl Marx sine ord at «All that is solid melts into air». Marx forutså ikke at tundraen, pol-isen og breene ville smelte, men klimakrisen henger nøye sammen med de kontinuerlige krisene i økonomien som han beskrev.

Melting er en videreføring av Economic Theory for Dummies, hvor Sveen beskriver forløpet til den nyliberale økonomien, som effektivt har trumfet gjennom et globalt system av fri handel og ubeskyttede arbeidsmarkeder siden midten av 1970-tallet. Økonomen Karl Polanyi har beskrevet hvordan det «frie markedet» ble tvunget gjennom etter den industrielle revolusjon, og hvordan det førte til to verdenskriger. Utviklingen av velferdsstaten etter andre verdenskrig innebar et unntak, med noenlunde stabil regulering av økonomien, men hverken natur eller klima har hatt noen plass i disse systemene.

Sveen adresserer disse utfordringene muntlig, samtidig som han åpner for et mer poetisk refleksjonsrom ved hjelp av bandet Slagr, som spiller sakte, meditativ norsk tradisjonsmusikk på strengeinstrumenter, og Lawrence Malstafs installasjon av ekte isblokker.

Av og med: Amund Sjølie Sveen. Musikk: Slagr. Hardangerfele: Anne Hytta. Cello: Katrine Schiøtt. Installasjon: Lawrence Malstaf. Dramaturg: Gry Ulfeng. Co-produsert av BIT Teatergarasjen. Støttet av Norsk Kulturråd, Stiftelsen Fritt Ord og Dramatikkens Hus.

Målgruppe: Fra 16 år