Glemt: Kritikerrost danseforestilling fra Simone Grøtte

Under festspillene i Harstad hadde Simone Grøtte urpremiere på sin forestilling Glemt, som omhandler tvangsevakueringen av Finnmark under krigen.

– Jeg er oppvokst i Finnmark og har hatt krigshistorien tett på. Det er så mange spor etter krigen, likevel visste jeg så lite, forteller danser og koreograf Simone Grøtte til NRK Troms.

Nordlys gir forestillingen terningkast 6 og sier «Det er så godt laget at det nesten tok pusten fra meg. (…) Det er langt mellom forestillinger av dette kaliberet. Her er det kvalitet og en gjennomgående idé og tanke i absolutt alle ledd. Gesamtkunstwerk altså, og Richard Wagner ville sikkert vært enig. Det er bare å håpe Grøtte og det fantastiske ensemblet hennes orker å reise landet rundt. Alle trenger å se «Glemt».»  Vi er derfor ekstra glade for å kunne fortelle at neste gang det blir mulig å se forestillingen, er på Showbox!

 

Jeg spør bestefar hvilken lyd han husker best fra krigen. Han svarer ”luken som skalkes igjen over oss når torpedoalarmen går.”
Bestefar forteller at han som 11-åring ble hentet i hjemmet sitt og tvangsevakuert med den tyske båten Karl Arp. Hvorfor hadde jeg ikke hørt om dette før? Hvorfor hadde jeg ikke spurt?

GLEMT er en danseforestilling med den brutale nordnorske krigshistorien som bakteppe. Hverdagserindringer, krigens nyanser, smak, lukt og barndomsminner. Forestillingen tilnærmer seg den store krigen gjennom det lille menneskets erfaringer. Publikum inviteres inn i scenerommet til en nær opplevelse formidlet gjennom dans, objekter og autentiske lydopptak fra en fortiet fortid.

GLEMT er erindringer om krig, om å miste, om å glemme, om å forsøke å reise seg igjen.

Målgruppe: Fra 16 år