Velkommen til festival v.16.0

HEIA KUNSTOPPLEVELSEN!

For en fantastisk ting å skulle ønske dere velkommen til denne 17. utgaven av scenekunstfestivalen Showbox. Fantastisk fordi vi endelig ser et scenekunstfelt som sakte men sikkert kommer seg på bena igjen, og fantastisk fordi vi endelig kan være på festival igjen og treffe alle dere som er like glad i å oppleve teater og dans som det vi er.

Vi klarte å holde en viss kontinuitet ved å ha digital festival i 2020, men å arrangere en digital scenekunstfestival er vel noe vi håper ikke skal skje igjen. Scenekunst bør oppleves live, hvert møte mellom kunstnere og publikum er unikt. Samtidig vil jeg virkelig berømme de kunstnerne som klarte – og hadde kapasitet til – å produsere digitale versjoner av sine kunstneriske prosjekt. Det er mange av oss som har erfart masse i denne tiden, og det har kommet spennende prosjekter ut av tilstanden vi har vært i.

Men nå er vi her; på festival, sammen! Med forestillinger, nettverksmøter, seminarer og fest. Og vi har fått et nytt tilskudd på teaterkartet i Oslo siden sist vi var sammen; Kloden teater – hvor noen av forestillingene vises og der festivalfesten med utdelingen av Gulljerven er – er nå etablert på Økern. I tillegg er også Bærum kulturhus ny som festivalarena for Showbox. Så her må dere bevege dere både i øst og vest for å få med dere alt.

Scenekunstbruket er til for kunsten og kunstnerne. Alt vi gjør, skal ha det for øye at vi skal legge til rette for at den beste scenekunsten blir produsert og formidlet over hele landet. Vi skal hegne om selve kunstopplevelsen – at den er nok i seg selv – enten om den oppleves i en gymsal eller i et teater. Fordi det er dette jeg mener så sterkt; du skal kunne oppleve teater og dans uten noe annet mål en å oppleve. I den skapende prosessen frigjør det kunsten og gir oss et bredere kunstnerisk mangfold, og ikke minst; det frigjør opplevelsen.

På denne festivalen skal ingen behøve å tenke på læringsmålene. Vi har satt sammen noen festivaldager som forhåpentligvis skal berike både publikum og kunstnerne. Vi i festivalledelsen har gledet oss som barn til å få oppleve disse dagene sammen med dere igjen.

 

Nyt kunstopplevelsene – Velkommen til Showbox!

===

Festivalsjef

Ådne Sekkelsten