Åpning Showbox 2021
Åpningsforestilling 2021: Skaut

Åpningsforestilling 2021: Skaut

Frikar

30/11/2021 - 19:00 - 22:00

Velkommen til den 17. utgaven av Showbox. Vi gleder oss til å igjen samle dere alle i Oslo til forestillinger, fagsamtaler, fest og moro.

Årets åpningsforestilling er SKAUT med Frikar, er en vakker og energisk danseforestilling som reflekterer over forholdet mellom restriksjoner og frihet. Vår egen tid blir sett opp mot historien, og gjennom dans, kostymer, lys og musikk leter danserne etter måter å frigjøre seg på; fra seg selv, gruppa og samfunnet. Er skaut innskrenkende eller frigjørende? Danserne både strammer til og slår ut håret gjennom samtidsdans og folkedans.

I forarbeidet til produksjonen snakket Frikar med eldre, kvinnelige tradisjonsbærere av både folkedans og folkedrakt, samt yngre kvinner fra ulike kulturer, om restriksjoner på kroppsføring og kleskultur. I Norge har skautet blitt brukt til å både kontrollere og søke frihet. Kan norske kles- og bevegelsestradisjoner gi nytt perspektiv til dagens bruk av hijab? Publikum får oppleve fem dansere som spiller på et bredt utrykksregister og som på ulikt vis tar kontroll over hvordan de blir sett på.

Koreografien er laget av Hallgrim Hansegård i samarbeid med de medskapende danserne.

«Skaut» er full av energi, vakre koreografiske bilder, heftige karstykker, intens lokk og tekstiler som taler sitt eget språk. Det er en svært interessant og god forestilling som henter frem gamle tradisjoner og lar dem møte motstand gjennom frigjøring, kvinnelig identitet, humor og likeverd. Vår egen komplekse tid møter fortiden. – Karen Frøsland Nystøyl, NRK

Idé og koreografi: Hallgrim Hansegård
Komponist: Erlend Apneseth Trio
Dramaturg: Celestine Hennermann
Kostymedesign: Inger Stinnerbom
Kostymeassistent: Marita Solhjell Ølander
Lysdesign: Gard Gitlestad
Medskapande dansere: Anita Vika Langødegård, Sara Enger Larsen, Sigyn Åsa Sætereng, Nora Svenning, Ornilia Percia Ubisse.
Produsent: Ingvil Ljones
Forestillingen er samprodusert med Beaivvas Samiske Nasjonalteater og Bærum kulturhus. den er støttet av Kulturrådet, Fritt Ord, Sparebankstiftelsen DNB, Norsk Tipping, Eckbos Legat, Oppland/Innlandet fylkeskommune, Valdres Natur- og Kulturpark.

http://www.frikar.com/no/kompani/verk/skaut/