Ekstratilbud: Wozzeck

Operaen

29/11/2017 - 19:00 - 20:45

Alban Bergs opera Wozzeck handler om menneskelig sårbarhet og desperasjon i møte med en brutal verden. Det er et moderne mesterverk som ruver i det 20. århundrets operahistorie, og som setter et musikk til et stort spenn av følelser: fra håp og glede til eksistensiell angst og bunnløs sorg.

Den unge soldaten Wozzeck hånes og utnyttes av sine overordnede. Han tjener noen småslanter til kjæresten Marie og deres uekte sønn ved at en doktor får bedrive medisinske eksperimenter på kroppen hans. Da han bedras av sin elskede Marie, som selv er et offer for omgivelsene, rakner gradvis Wozzecks verden. Resultatet er fatalt.

Suksess-produksjon

«En sterk og stimulerende kveld som tar pusten fra deg.» Det skrev Frankfurter Neue Presse da denne produksjonen hadde sin premiere ved Oper Frankfurt i juni 2016. Regissøren Christof Loy fokuserer på karakterenes indre liv, og gir oss skarpe personkarakteristikker. I samspill med Herbert Murauers sterke scenebilder og Bergs intense musikk, tar han oss med inn i Wozzeck-skikkelsens fremskridende vrangforestillinger, hans forvirrede selvbilde og tvil.

Den norske barytonen Audun Iversen sang hovedrollen i Frankfurt, til kritikernes begeistring: «Med sin varme og klangfulle stemme viser han hvordan en som er fanget i sin egen galskap finner frihet i absurde visjoner», mente Frankfurter Rundschaus anmelder. Iversen synger også tittelrollen i Oslo.

Stemmer og sjalusi

Wozzeck baserer seg på en virkelig hendelse. Året er 1821 og en soldat fra Leipzig dreper kjæresten sin. Til leger og dommere forklarer han at han hadde hørt stemmer som kommanderte ham til å stikke henne til døde.

I tre år debatterer dommere og psykiatere om Johann Christian Woyzeck var tilregnelig i gjerningsøyeblikket. Etter å ha konkludert med at sjalusi var bakgrunnen for mordet, blir han henrettet ved halshugging med sverd på Marktplatz 24. august 1824.

Dødsstraffen fikk stor oppmerksomhet, og inspirerte dikteren Georg Büchner til å skrive et drama om en fattig soldat som ødelegges av sine omgivelser. Det ufullførte teaterstykket ble første gang satt opp i 1914, med Alban Berg til stede i salen. Han skjønte med en gang at dette var tema for en opera og satte umiddelbart i gang med arbeidet.. Men komposisjonsprosessen ble avbrutt av første verdenskrig, der komponisten selv måtte tjene som soldat i den østerisk-ungarske hæren. Uroppførelsen fant sted på Statsoperaen i Berlin 14. desember i 1925, og operaen ble raskt en moderne klassiker.

Regissør Christof Loy ble i mai 2017 kåret til Beste regissør av International Opera Awards.

Samproduksjon med Oper Frankfurt.

Musikk: Alban Berg
Libretto: Alban Berg, etter Georg Büchners drama Woyzeck
Musikalsk ledelse: Lothar Koenigs
Regi: Christof Loy
Scenografi: Herbert Murauer
Kostymer: Judith Weihrauch
Lysdesign: Olaf Winter
Medvirkende: Operakoret, Operaorkestret, Barnekoret