Maurinvasjon!
Maur

Maur

Rom for dans / Polyglot Theatre

01/12/2023 - 11:15 - 11:45
6 - 10 år

Hva skjer? Maur på størrelse med mennesker? Og de samler … brødsmuler på størrelse med hele brød?

Maur er en interaktiv og spektakulær danseforestilling hvor hver forestilling er unik og tilpasset uterommet den spilles i. Publikum samarbeider med maurene, får ulike oppgaver og blir kanskje også med på en liten maurdans.

Tre gigantiske maur ankommer skolegården. De snakker ikke, men driver med sitt, organiserer og plasserer det som ser ut som brødsmuler i ulike formasjoner. Barna og maurene samarbeider om å lage mønstre, ruter og løyper av smulene, og transformerer skolegården til et kjempestort, visuelt kunstverk.

Maurene kommuniserer gjennom kroppsspråk, klikkelyder og engasjerer publikum uten å være påtrengende. Barna er del av et kreativt, åpent rom der de skaper, bygger, danser og samarbeider. Barna velger selv hvordan de vil samhandle med de store maurene; noen følger maurenes initiativ, andre finner sine egne veier og noen blir kanskje med på en liten maur-dans.

Barna møter maurene på sin hjemmebane; skolen eller i et nærliggende naturområde. I forestillingen står barnas handlinger sentralt, interaksjonen skjer på barnas premisser innenfor en koreografisk og musikalsk struktur.

Varighet: 30 minutter
Målgruppe: 6 – 10 år
Språk: Uten tale
Rom for dans

Hver forestilling er unik, tilpasses den enkelte skoles uterom og oppleves lokal. Stykket handler om kommunikasjon og samarbeid, og engasjerer barna uten å være påtrengende. I Maur får barna skape form, utforske og medvirke i kunst, og de lærer om samarbeid, medvirkning og respekt for naturen. Maur passer best for de yngste (1.-2.trinn) der barna fortsatt undrer over om de store maurene er ekte. Tema kan kobles til naturfag 2.trinn og samfunnsfag 4.trinn og til tematikker som bærekraft, økologi og natur. Med vår tids utfordringer rundt utryddelse av insekter kan stykket være en inngang til diskusjon og læring om insektenes rolle i våre liv, og kan enkelt kobles til flere av skolens læringsmål og det overordnede temaet bærekraft. Det er utviklet en lærerveiledning og et lærematriell til forestillingen.

Forestillingen Ants ble produsert av Polyglot Theatre i 2012 og har siden spilt for tusenvis av barn i Australia i offentlige rom; i parker, på torg, kjøpesentre, flyplasser og museer. Maur er en videreutvikling av Ants, tilpasset norske skoler og Den kulturelle skolesekken. Rom for dans har hatt faglig og kunstnerisk ansvar for utviklingen av den norske Maur, og er produsent i Norge. DKS Innlandet og DKS Oslo har vært pådrivere for å få produksjonen til Norge og har bidratt med midler for å realisere prosjektet.

Utøvere: Emilie Østby, Tora Brekke, Ida Haugen, Chollada Phinitduang
Kunstnerisk og faglig ansvar – norsk versjon: Caroline Wahlström Nesse, Marius Kjos og Camilla Myhre
Samarbeidspartnere: DKS Oslo og DKS Innlandet