Premiere: Okkupasjonens fanger - hørespill
Premiere: Okkupasjonens fanger - hørespill

Premiere: Okkupasjonens fanger – hørespill

Marius Kolbenstvedt

02/12/2020 - 15:00 - 16:00
Ungdom/voksen

Okkupasjonens fanger er et dokumentarteaterstykke skrevet av den israelske scenekunstneren Einat Weizman og palestinske politiske fanger.

Stykket bryter et tabu i det israelske samfunnet ved å gi stemme til de mest bortgjemte av alle ofrene for Israels okkupasjon: De palestinske politiske fangene i israelske fengsler eller leire. Der den offentlige israelske diskursen kun bruker termer som “terrorister” eller “sikkerhetstrusler”, presenterer Weizman mennesker som formidler sine egne historier, med et bredt spekter av politiske og personlige motivasjoner for sin som oftest ikkevoldelige aktivisme

Forestillingen følger den unge gutten Wisam fra hans gjennom hans første møte med soldater, fangevoktere, torturister og mer erfarne medfanger. Fengsling av ungdommer helt ned i 12 års alder er utbredt praksis i Palestina. Hver fjerde palestiner ender i fengsel uavhengig om de har gjort noe eller ikke. Enhver motstand mot okkupasjonen slås hardt ned på. Du kan fengsles for å kaste en stein, eller bare for å publisere et dikt på facebook.

 

Stykket ble forbudt i Israel og tatt av plakaten før den planlagte premieren på Landets største teaterfestival i 2017. Stykket har blitt spilt i en sensurert versjon på uavhengige scener siden 2019. 

For å lytte til hørespillet, følg denne lenken: Okkupasjonens fanger hørespill 

Den første fulle versjonen hadde premiere på Vega scene under dokumentarfestivalen HUMAN i februar 2020.

 

I forkant har ensemblet jobbet med unge skuespillere tilknyttet Vega ung. Deres tolkning av teksten ble vist under Showbox i 2019 som en lesning.

 

Hørespillsversjonen er produsert med støtte med koronamidler fra kulturrådet.

Produsert av Motforestillinger

 

Oversettelse, tilrettelegging og regi: Marius Kolbenstvedt
Lyddesign: Merete Mongstad
Dramaturg: Terje Ranes
Konsulent: Vibeke Harper

Skuespillere:
Einat Weizman
Terje Skonseng Naudeer
Benjamin Røsler
Marius Kolbenstvedt
Thomas Hildebrand
Nora Svalheim
Trine Wiggen
Per Amund Riseng
Harald Kolaas
Gisle Hass
Terje Ranes
Casper Falck-Løvås

 

Støttet av Norsk kulturråd, Fritt ord, Fond for lyd og bilde, spenn.no, FFUK, Norske dramatikeres forbund, Norsk skuespillersenter, Dramatikkens hus, migrant.no, Grenland Friteater, Palestinakommiteen i Norge, Palestinakommiteen i Oslo, Minerva Art Academy, Østfold Internasjonale Teater, The Theatre of Corruption, Palestinabutikken Al Quds, Vårskjermfest, Vega scene og dokumentarfestivalen HUMAN