De nominerte ti Gulljerven 2022 er ...

Vinnere av Gulljerven 2023

Torsdag 30. november 2023 ble vinnerne av årets Gulljerven 2023 kåret på Kloden teater under årets Showbox scenekunstfestival for et ungt publikum. Gulljerven er en pris som skal hedre alle dem som står på for scenekunsten for et ungt publikum, og bidrar til å få den ut til barn og unge i hver krik av Norge. Opprettet i 2019, og deles ut av Norsk Scenekunstbruk.

Årets jury: 

Bernt Bjørn, skuespiller, regissør
Kristin Sundelin, fagansvar scenekunst DKS Troms og Finnmark
Piero Issa, danser, koreograf
Katja Lindeberg, skuespiller, regissør

Årets nykommer: 

Remi Johansen Hovda

I et intervju valgte årets prisvinner seg superkraften å kunne fly! Dette for å kunne se mer av verden og se ting i et nytt perspektiv. Gjennom sitt daglige virke bidrar prisvinneren selv til å utvide andres perspektiver, og er en viktig rollemodell for barn, ungdommer og unge voksne. 

Som sitt alter ego møter prisvinneren alltid det unge publikummet med respekt og glede, selv om det helt sikkert koster å stå alene på scenen og i ordskiftet.  

Med skeive gjenfortellinger av eventyr utvikler han også kunstens potensiale. Han er dragartist, drama- og teaterpedagog, universitetslektor og en dronning. 

Nominerte: 

Fanny Bjørn
Kaleb Haile
William Arnø
Ida Utvik
Remi Johansen Hovda

Årets gammelkommer: 

Nadir Guendouz

Årets prisvinner har gjennom mange år vært en ressurs på scenekunstfeltet, og har gjennom sitt virke spredt lærdom, visdom og kjærlighet! Prisvinneren har utviklet sin helt egen metode for å se og utvikle mennesker til å bli kunstnere, og gjennom alle år delt generøst av sin kunnskap.  

Familiens plan var at han skulle bli ingeniør, men prisvinneren drømte selv om noe helt annet: Han ville danse og spille teater. Vi er svært glade for at han fulgte sin egne drøm. 

Den kunstneriske utviklingen som har vært på det norske scenekunstfeltet er mye takket være årets prisvinner, og arven bæres videre. 

Nominerte: 

Rom for dans
Frida Odden Brinkmann
Rimfrost produksjoner
Nadir Guendouz

Årets kabeltrekker

Shiva Sherveh

Som så mange av sine med-nominerte er årets prisvinner dyktig og hardtarbeidende. Årets kabeltrekker innehar en kvalitet som trengs når det koker som verst, og det gjør det jo ofte i denne bransjen: Prisvinnerens smil og ro får den mest stressa skuespiller til å tenke – alt ordner seg! Og det gjør det.  

Prisvinnerens brede kunstnerisk kompetanse var også utslagsgivende for juryen: trenger du en avvikler? Scenografiassistent? Lysdesigner? Tekniker? Prisvinneren er alt det, og mye mer, i én og samme person. Med Årets kabeltrekker får man en bunnsolid kvinne bak roret.  

Nominerte: 

Kai Luni Fjell
Mikael Karlsen
Philippe Schneider
Shiva Sherveh

Årets vertskap

Nordland Teaters Vinterlysfestivalen

Årets vertskap har klart å skape en festival med en atmosfære som alle ønsker seg tilbake til. Sammen med gode hjelpere er det skapt en omfattende festival for lokalmiljøet, og den har blitt en viktig visningsarena for scenekunstnere i denne delen av landet. Årets vinner har allerede startet å utvide sin radius og har også blitt en aktiv bidragsyter til kunstopplevelser for barn og ungdom. Festivalen skapes av et skikkelig teamwork innad i institusjonen og med andre aktører i hele byen. 

Nominerte: 

Blå Grotte
Oslo Fringe Festival
Vinterlysfestivalen

Årets bærekraftshelt

Frikar

Prisen for Årets bærekrafthelt går til noen som har hatt et betydelig og langvarig engasjement på scenekunstfeltet for barn og unge. 

Ikke bare har de skapt ekstraordinære forestillinger, men deres produksjoner har også blitt brukt i innovative kombinasjoner hvor de spiller sine forestillinger ute. Juryen har vektlagt deres arbeid gjennom mange år med utforskende forestillinger som kombinerer kunstnerisk kreativitet med og bruk av naturen som bærende element i det scenografiske utrykket. 

Kompaniet har utmerket seg i scenekunstfeltet ved å drive folkeopplysning om norsk kulturarv, og gjennom forestillinger, turnéer og kurs bidrar de til å gjøre vår kulturarv mer bærekraftig. 

Nominerte: 

Økohelter – Sticky productions
Ingri Fiksdal / Fredrik Floen
Frikar

Årets (d)jerveste

Tani Dibasey

Før vi deler ut prisen ønsker vi gjerne gå inn på definisjonen av selve ordet, djerv. Ordet djerv kommer fra Norrønt, djaefr, og viser til en persons evne til å vise mot. Mot er en persons eller gruppes evne til å være modig, uredd og våge å utfordre seg selv til noe som vanligvis utløser frykt, usikkerhet og risiko. Begrepet knyttes til selvtillit og en evne til å vise djervhet. 
 
Årets prisvinner kunne like gjerne hatt et bilde av seg selv i ordboken ved siden av ordet djerv. Årets vinner står ærlig frem uten frykt for konsekvensene man gjerne selv kan føle på som utøvende scenekunstner. Vinneren av prisen tør å si høyt det kanskje mange andre i lignende situasjon føler, men ikke våger å si. Personen representerer seg selv, men også mange andre og viser en modighet det står respekt av. 
 
Med en nødvendig protest har prisvinneren både gjennom sitt kunstneriske virke og uttalelser det siste året tatt for seg det norske scenekunstfeltet, der noen er utenfor og innenfor. En tydelig stemme som baner vei for de som kommer bak ham. 

Nominerte

Bernhard Ellefsen
Bevar teatervitenskap-oppropet våren 2023, ved Millan Persdotter Persson
Mariken Lauvstad

Årets produsent

Katrine Kirsebom

Årets produsent har jobbet mange år i bransjen. Det er en person som alltid klarer å løfte blikket, se de store sammenhengene, men samtidig være klar over den enkeltes behov. Vinneren er ofte på kunstnernes side, som både forsvarer og ambassadør. 

Årets produsent er dønn ærlig, men alltid vennlig. Tydelig, men alltid lydhør for andres perspektiver. Produsenten har i flere år jobbet aktivt med å synliggjøre ulike kropper og fortellinger for det unge publikummet. Hun har ansvar for å programmere scenekunst for mange titalls tusen barn og ungdom, som produsent for scenekunst i DKS Viken.  

Nominerte

Anja Kjærnli
Joakim Borgen og Bror Kristiansen
Katrine Kirsebom

Særlig kunstnerisk innsats

Elle Sofe Sara

Vinneren av prisen Særlig kunstnerisk innsats går til en multikunstner, tradisjonsbærer og brobygger i scenekunsten. I over ti år har vinneren løftet frem levesett og tradisjoner på en måte som treffer det unge publikummet, men som aldri går på kompromiss med det kunstneriske. 

Vinneren utforsker felleskap og kollektive hukommelser, der mennesker, kunst og natur smelter sammen. Uttrykket er både er tidløst, nyskapende og konfronterende. 

Samisk levesett og tradisjoner utfordres fremdeles av storsamfunnets ønske om framskritt, og prisvinneren iscenesetter hva som står på spill på en måte som berører langt utenfor Sápmis grenser. Vinneren har også bygget opp et kunstnerkollektiv nord. 

Nominerte

Guandaline Sagliocco
Feil teater
Elle Sofe Sara