Kameleonkompetanse

Kameleonkompetanse

«La meg være vill, la meg være lattermild

På mitt eget språk

Det ekke bråk det du hører 

Det er sjela mi som rører seg»

«Kameleonene» av Unge Viken Teater handler om oppvekst og krysskulturell identitet. Om å famle etter å finne seg selv, finne sin plass og hvor man hører til. Om å sende hjerte-emojis til bestemor i Tunisia fordi man ikke snakker samme språk, om å blende inn, stikke seg ut, om kjærlighet som er som godteri, om «hudfarga» blyanter, om rasisme og fordommer, om hemmelige koder, om å tilpasse seg så godt at du mister deg selv og om å finne venneflokken sin og om hvordan man har lov til å forandre seg gjennom hele livet.

Når du vokser opp mellom to kulturer er du som kameleonen en ekspert på å tilpasse deg ulike miljøer, folk, språk, kulturer og koder. Du besitter en kameleonkompetanse som ikke alle har.

 «Kameleonene» er en fysisk forestilling der tekst, dans og musikk er like viktig. Lydbildet er komponert av 17 år gamle Tayza Naing.

Forestillingen er basert på intervjuer og tekster fra ungdommer i Oslo og Viken, samtaler med mennesker med krysskulturell bakgrunn og kunstnernes egne erfaringer.

***

«Seriøst! Ikke kall meg minoritetsspråklig når språket mitt har 100 ord for kjærlighet!»

***

«Jeg smelter inn i omgivelsene som en kameleon. 

Det er en ganske nyttig egenskap.

Det beste stedet å gjemme seg er på åpne steder ingen vil lete»

 ***

«Jeg er en kameleon når jeg er på skolen. Jeg føler meg tilpasset.

Sliten, men tilpasset»

 ***

«Kameleonen gjemmer seg. Jeg løper og sykler fra tankene. 

Som kameleon må du drive og tilpasse deg alt mulig, noe av det verste jeg veit om»

Foto: Tale Hendnes